Wargames

Voor de mensen die echt nieuw zijn in deze hobby: wargaming is een spel waarmee je met dobbelstenen, een meetlat en zelf beschilderde modelbouwsoldaatjes een echte of fictieve veldslag naspeelt op een met terreinstukken opgesierde tafel. Je zou het met blokjes of pionnen kunnen doen, maar dan kun je net zo goed gaan schaken. Miniscule figuren schilderen is gewoon leuk. Het is borduren voor mannen. Want ja – net als bij schaken, dammen en worstelen is ook bij wargaming het percentage vrouwen zeer laag.

Een van de eerste regelsets voor ‘historisch’ wargamen is verzonnen door een beroemde science-fiction-schrijver, H.G.Wells – een pacifist. “Little Wars: a game for boys from twelve years of age to one hundred and fifty and for that more intelligent sort of girl who likes boys’ games” 🙂 dateert uit 1913. Hij gebruikte tinnen soldaatjes. Een eeuw later zijn de figuurtjes doorgaans van plastic, maar de hobby is hetzelfde.

Dobbelspel

Wargamers kopen figuurtjes, schilderen deze en spelen er op een grote tafel miniatuurveldslagen mee. Ze kunnen deze spellen van elkaar winnen door hun eenheden goed te manoeuvreren en geluk te hebben met de dobbelstenen. Er zijn honderden regelboeken in de handel voor allerlei perioden. De regelboeken proberen de specifieke kwaliteiten en capaciteiten van legers en hun eenheden en de effecten van terrein of tactiek te vertalen in dobbelsteenscores.

Iedere periode en alle eenheden zijn mogelijk: Romeinse legionairs, de Gal.. de Gal.. de Galliers! Franse Napoleontische garde, Nederlandse rekruten in de meidagen van 1940 of fictieve Star Wars Robots: alles kan. Je moet hoger of lager gooien en dan lukt een bepaalde beweging of breng je de tegenstander treffers toe. Loopt een eenheid te veel treffers op, dan is de eenheid geslagen en moet van tafel af. Dobbelen is altijd leuk. Het is natuurlijk ook een mooie smoes om iets met die prachtige figuurtjes te doen.

Veel mogelijkheden

Wargame heeft niet één vast systeem. Zoals er kaartspellen in allerlei varianten zijn en moeilijkheidsgraden zijn, zo zijn er ook wargame-regelboeken in allerlei varianten en allerlei moeilijkheidsgraden voor allerlei perioden. Er zijn wargamers die historische veldslagen doen en graag miniatuur-Romeinen schilderen, of miniatuur-Hollanders uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, en anderen die blij worden van het schilderen van de kleurrijke figuren uit ‘In de ban van de ring’ of uit SF-films.

Is oorlog wel een spelletje?

Echte oorlog? Natuurlijk niet. Maar wij als wargamers zijn geen oorlogsfanaten. We vinden deze hobby gewoon kleurrijker dan schaken, goedkoper dan het casino, dynamischer dan een treinbaan en gezelliger dan het zoveelste computerschietspel. En net iets leuker dan borduren 🙂

Videolink