Europa, Rome en zo nog wat wargames op zomaar een zondag

We zijn eigenlijk niet zo’n bordspellen-vereniging – zegt uw lokale Amsterdamse miniaturensnob, tevens webredacteur van uw eigenste wargameclub Amsterdam6shooters. Maar dat is niet helemaal waar, of eigenlijk: helemaal niet waar.

Neem om te beginnen Blood Bowl, gisteren een mooi toernooi van gehad, prachtige miniaturen: maar wel op een bord.

X-Wing, oude klassieker, nu niet op tafel, eigenlijk een vet wargame: een bordspel.

Rommel, ooit nog eens spelen, een echt wargame voor echte wargamers: maar toch eigenlijk wel op een schaakbord.

En vandaag hadden we dus (en trouwens niet voor de eerste keer) Europa Universalis, Risk grand scale, Diplomacy voor sluweriken, iets met kaarten en fiches en figuurtjes – de schaal is indrukwekkend.

Om je mouwen bij op te stropen.

En om je vingers bij af te likken, ik moet zeggen dat ik als miniaturensnob best geïnteresseerd ben in dit soort spellen, juist omdat ze hebben wat ik in wargames mis: multiplayer en grand strategy. Desondanks blijf ik nog even doorgaan met figuurtjes schilderen :-). Snobisme stopt niet op een zondagmiddagje.

Er was ook Team Yankee, Warhammer 40K en Mortem & Gloriam:

M&G ging mij en mijn tegenstander nog niet vloeiend af terwijl de ontwerper dat wel belooft. De beweging snap ik nou wel, de volgende hobbel is de combat die net wel maar toch weer net niet DBx is. Het is wel soort van wennen aan een systeem met kleurendobbelstenen en subfases die het spel dynamischer en tegelijkertijd ingewikkelder maken. Recensie volgt later dit jaar.