Altijd Dezelfde!

(voor de niet-Bommelaars: Bulle Bas, politiecommissaris, verzucht met grote regelmaat: “Bommel! Het is ook altijd dezelfde!”

Even snel een overzicht van wat spellen die de afgelopen tijd op bij de club passeerden. Maar al die foto’s zijn hetzelfde, zag ik, Bulle Bassend.

Dit is Blücher, met Peter S. Ik verloor.

Er is een vrijwel identieke foto, met Eltjo, van een andere sessie in mei, met het spel Lasalle. Hier niet afgebeeld, want identiek. Lasalle is een uitstekend Sam Mustafa-spel, prima speelbaar. Ook dat spel verloor ik, overigens. Het is ook altijd dezelfde.

Een prachtig spel Sword & Spear. Met Rob en Fred. Erg mooie figuren, van Mark of Fred geloof ik. Nieuwe mode. Dus toch wat anders.

What A Tanker! Samen met Bolt Action en Flames of War gespeeld op de WW2 themapinksterdag in Amsterdam. Ik was niet aanwezig (leve Paramaribo) maar kan uit goede bron melden dat onder meer Karel met een mega-Flames of War er was, en Eltjo. Verschillende mooie tafels.

Warmaster in 10mm. Oude klassieker, figuren van Fred.

Dit is een Napoleon 1806-game, een bordspel met fiches. Zag er vrij inzichtelijk uit. Eltjo vs Maarten, Maarten was er tevreden over. Wellicht bruikbaar als geraamtespel voor een tabletop-campagne – ooit.

Mijn eigen bordspel vorige week was geen succes, helaas. Campaigns of Marlborough, uit 1987. Maarten ergerde zich en ik ook. Vrij simpele regels, maar kartonnen fiches, verschuivende kaart, omvallende stapeltjes, te bondig geformuleerde spelregels, onooglijk spelregelboek (of eigenlijk tijdschrift met offsetdichtbedrukte pagina’s. HEEEEEEEL ERRUG OLD SCHOOL!

Het setje werd op internet aangeraden als simpel 17e-eeuws/ WSS-campagnespel dat makkelijk viel om te zetten naar tabletop-veldslagen. Maar los van de irritatiefactor (waar met wat doorzetten wel overheen valt te komen) is er geen helder systeem om te bepalen uit welke subeenheden een leger bestaat. Het blijft een algemene verplaatsing van ‘een leger met kracht 45’ zonder uitsplitsing of daar nu wel of niet de Koninklijke Garde of de Utrechtse rekruten van de schutterij bij zitten.

Mis ik nog iets? O ja, Saga II. Was zo met omvallende stapeltjes bezig dat ik pas bedacht om een foto te maken van de tafel van Mark en Espen toen de tafel al leeg was. Het is ook altijd hetzelfde 🙂