Tips voor beginnende wargamers

Voor wie net begint in wargame is het vaak moeilijk te kiezen welke periode en welke schaal ze moeten kiezen en welk systeem. Uit de praktijk hebben we de volgende tips:

Kies weloverwogen

Ga naar een keer naar een club (de onze) of een winkel (Games Workshop als je in Amsterdam zit en van hun spellen houdt) en speel een proefspel.

Kies een kleinschalig en goedkoop systeem om mee te beginnen

Kies als beginner een systeem waarvoor je niet al te veel figuren hoeft te schilderen en dat niet al te duur is.

 • SAGA bijvoorbeeld is een systeem voor middeleeuws wargaming met ongeveer 10 28mm-figuren per leger. Het is snel en simpel.
 • Met de 1/72 modelbouwsoldaatjes uit een speelgoedwinkel kun je met de 1hr wargames-regelset prima veldslagjes doen.
 • Bolt Action en Chain of Command zijn WOII-spellen met 5-15 figuren per leger, erg betaalbaar, snel te schilderen. Doe het met 28mm. Als je geen zin hebt om soldaatjes in elkaar te lijmen, koop dan tinnen figuren uit één stuk 
 • Beste koop voor 15mm WOII is een startset van Flames of War. Veel waar voor je geld en de miniaturen zijn voor allerlei andere systemen bruikbaar.
 • Sympathieke wargame-bordspellen zijn Heroes of Normandie, Axis & Allies, Memoir 44.
 • DBA 2.2 is een gratis te downloaden regelset voor de periode oudheid-middeleeuwen met 12 voetstukken per leger. DBA-legers van 15mm-figuren (ongeveer 50) zijn voor 30-40 euro online te koop. Het nieuwere DBA 3.0 is een paar tientjes. Ook Romeinen en Grieken en hun tegenstanders zijn goedkoop in de modelbouwwinkel aan te schaffen, trouwens.
 • Er zijn veel meer gratis regels.
 • X-Wing is SF en wordt geleverd met reeds geschilderde ruimteschepen. Compleet spel, leuk, ook geschikt voor de keukentafel thuis.
 • De Warhammer-regels The Age of Sigmar zijn tegenwoordig gratis. Een concurrent is het gratis systeem Kings of War dat gratis te downloaden is. Dat is geschikt is voor alle fantasy-slagen. Mantic levert complete legers voor veel lagere prijzen dan Games Workshop.
 • En als we dan toch over Warhammer en Warhammer40K praten: koop tweedehands. Een deel van de spelers raakt namelijk uitgekeken op de hobby en verkoopt zijn geschilderde Games Workshop-leger voor rond de 100 euro op Marktplaats.
 • Het snelle en simpele systeem Hordes of the Things is geënt op DBA en daar heb je 30 tot 50 figuren per leger voor nodig. Zeer geschikt voor 15 millimeter of kleiner, investering voor twee (tinnen) legers rond de zestig euro. Het regelboek is niet meer gratis te downloaden maar nog wel tegen lage prijzen nieuw of tweedehands te vinden.  
 • Veel gamers denken dat 6mm te klein is om te schilderen, maar naar onze ervaring gaat het heel goed en snel. Voor 100 euro heb je twee flinke legers, voor grote slagen, bruikbaar voor alle bekende regelsystemen, snel schilderbaar.
 • Probeer je te beperken tot één periode.Het grote probleem van wargamers is dat je hebberig wordt, veel legers half geverfd hebt maar niks helemaal af. Begin pas iets nieuws als je het leger hebt afgeschilderd.
 • Koop twee legers, niet één, dan hoeven je tegenspelers geen eigen leger te hebben.
 • Koop papieren terrein, bijvoorbeeld via Wargamevault. Voor een tientje koop je daar tientallen prima bouwplaten in een bundel. Uitstekend als je wil beginnen.

Kies universele voetstukken

 • De 25mm-figuren staan vaak op losse voetstukken. Voor systemen waarbij meerdere miniaturen in het gelid op één voetstuk staan vinden wij de DBA-standaard  het meest aan te raden (oftewel voor 6-15mm figuren: voetstukken van 4cm breed, diepte 1,5 tm 2cm voor infanterie, 3-4cm voor cavalerie; voor 20-28mm figuren: 6cm breed, diepte 2-3cm voor infanterie, 4-8cm voor cavalerie) het meest aan te raden. Nogal wat systemen gebruiken 4cm dan wel 6cm of een veelvoud daarvan als standaardbreedte voor eenheden. Je kunt dan makkelijk een nieuw systeem doen zonder figuren opnieuw op een andere maat voetstukken te hoeven plakken.

Maak het schilderen niet te moeilijk

 • Op youtube staan veel instructievideo's. Met 'Army Painter' (schilder basiskleuren en maak het af met een soort donkere beits die figuren een schaduweffect geeft) krijgen ook beginners een goed resultaat. Legers zijn veel sneller klaar met deze methode. Gedetailleerd schilderen is mooi, maar het gevolg is dat veel beginners hun legers niet afgeschilderd krijgen en op den duur ontmoedigd raken.