Een paar tips van een slome schilder

Zoals voor velen van ons is het ook voor mij lastig om aan het schilderen te blijven. Het echte leven met gezin, drukke banen en andere interesses zorgst voor uit- en soms voor afstel. Hoe blijf je aan de gang terwijl het leven aan je trekt? Ik hou het kort.

1) Wees niet te anbitieus.

Dat Napoleontische leger van zeventwintig brigades in 28mm gaat er gewoon niet komen. Punt.

2) Koop niet te veel. Koop wat je denkt direct te gaan schilderen. Koop het anders niet.

Ik weet dat ik vloek in de wargame-kerk, maar als ik te veel hebt liggen ontmoedigt dat alleen maar. Half-afgemaakte projecten terwijl er allerlei nieuws lonkt zijn een blok aan je been, een rijstebrijberg van oningeloste beloftes.

3) Koop spullen die voor meer spellen bruikbaar zijn (en zorg dat dat ook zo blijft).

Veel modellen zijn behoorlijk universeel. Dat heeft als voordeel dat je ze voor veel spellen kunt inzetten, waarbij je hooguit misschien iets moet bijschilderen voor een legertje of warband. Je hebt dan minder inspanningen in het vooruitzicht voor je iets op tafel kunt zetten. Dat motiveert. Base je figuren daarom op een manier die voor verschillende systemen bruikbaar is, zodat je niet twee keer hetzelfde hoeft te doen. Civilians, monniken en dergelijke zijn vaak tijdperk-/genre-overstijgend, zodat je ze ook voor meer periodes kunt gebruiken.

4) Hou het klein.

Dit is gerelateerd aan 1):  grote legers zijn prachtig, maar kleine warbands zijn vaak beter behapbaar, gevarieerder om te schilderen, beter transporteerbaar en beter bruikbaar voor verschillende systemen. Skirmishgames zijn ook leuk. Als je het lang genoeg volhoudt, heb je misschien genoeg overlap om meer op tafel te zetten en een groter leger te vormen. Tot die tijd kun je spelen met wat je hebt.

5) Werk in batches.

Zelfs als je een groter leger schildert, dan kun je het opdelen in kleine groepjes. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na achtenveertig malienkolders ben ik het echt zat.

Een alternatief is om een grotere eenheid in stappen te produceren. Doe geen achtenveertig, maar een dozijn malienkolders en laat het van je bui afhangen of je die twaalf figuren verder afmaakt of eerst de andere bijwerkt.

6) Hou het gevarieerd.

Voel je niet bezwaard om tussendoor iets te doen aan een ander model. Ja, het vertraagt misschien het project waar je mee bezig bent, maar uiteindelijk schilder je ook voor de lol en als het te veel op lopendebandwerk gaat lijken, verlies je de motivatie.

7) Zet het klaar.

Al zijn het maar drie modelletjes, een kwast en twee potjes op een krant, zorg dat je meteen kunt gaan schilderen. Als je de tafel moet leegruimen om je hele painting-station uit te stallen, kom je er niet aan toe. Zet op een handige plek iets kleins neer, wat je meteen kunt pakken tussen de bedrijven door.

8) Eis niet te veel van jezelf....

Je kunt niet altijd en overal schilderen en een hele week vrijmaken voor een megaproject staat de realiteit meestal niet toe.

9) ... maar doe wel (bijna) elke dag iets.

Al is het maar een kleurtje op een handvol modellen, zorg dat je regelmatig iets doet zodat er voortgang in blijft zitten, hoe beperkt ook. De geweertjes van drie figuren, de ogen van een enkele, bases plakken op een handvol.

10) Dwing jezelf wel tot afmaken!

Een van de lastigste dingen vind ik altijd het afmaken van een project: basen, vernissen en - O hellevuur! - schildjes. Als er iets is waar ik mezelf wel toe dwing, dan is het dat. Het geeft veel voldoening eindelijk iets af te hebben en het motiveert tot voltooiing van een volgend model, batch of project!

Succes.

Plaatje.jpg

Plaatje: Het wegwerken van de rijstebrijberg.....


MarkN
Mijn laatste project

Laat ik deze 10 punten eens toepassen op mijn laatste project: de 1e Britse Divisie tijdens de slag bij Bussaco, 1810.

Maar we moeten daarvoor eerst iets verder teruggaan. Met een aantal gelijkgestemde personen besloten we om met 'iets Napoleontisch' te beginnen. Maar wat en hoe? Al snel kwamen we op een paar punten waar we het mee eens waren: schaal en basing. We kozen als schaal 28mm modellen, omdat daar veel van beschikbaar was en groot genoeg om te schilderen en de details naar voren te doen komen. Voor de basing kozen we een base van 40x40mm met 4 modellen (2 voor, 2 achter), oftewel 1 model op een 20x20mm base, min of meer standaard voor de gekozen schaal.

Aangezien we nog geen regelset op het oog hadden, wilden we de schaal en basing zo stellen dat deze voor de meeste spellen bruikbaar zouden zijn.

O ja, we hebben ook nog even gekeken welke legers/landen we wilden spelen. Voornamelijk omdat we achteraf er niet achter zouden komen dat we 3 'Fransen' zouden hebben en maar 1 'Pruis'. Gelukkig kwamen we daar ook uit.

Dus mijn keuze wal gevallen op de Britten. En dan? Ik had nog wat modellen liggen waarmee ik kon beginnen. Maar ik besloot om eerst nog wat uit te zoeken over de uniformen. Toen bleek dat ik mijn modellen niet kon gebruiken, althans niet zonder een kleine aanpassing. Waarbij ik kom op punt 1: ambitie.

Omdat we nog niet besloten hadden welke regelset we gaan gebruiken, wisten we ook nog niet hoeveel modellen/eenheden we nodig hadden. Voor mij was dit niet zo'n probleem, want ik zag het meer als een schilder-project; size was not an issue. Maar toch... Mijn keuze was aldus gevallen op de 1e Divisie, met een totaal van bijna 7000 man. OK, ik was niet van plan 7000 modellen te schilderen (misschien later), dus ik keek naar een mooie verhouding om het behapbaar te houden. Een verhouding van 1:20 zag er goed uit. Ik kwam uit op iets meer dan 300 modellen, verdeeld over 11 Bataljons in 4 Brigades. Om de eenheden ongeveer even groot te houden heb ik enkele bataljons gesplitst en kon ik nu uit op 15 eenheden. Een stukje minder dan 27 Brigades. smiley

Komen we uit bij punt 2: aanschaf.

Mijn ervaring heeft mij geleerd dat het soms handiger is om in 1 keer het gehele leger te kopen. Dit is geheel afhankelijk van het soort modellen waaruit het leger gaat bestaan. Afhankelijk van tijdperk en schaal van spel kan het verschillen. Speel je skirmish (=schaal) of tijdperk waarin modellen los van elkaar bewegen, dan kun je voldoen met het langzaam opbouwen van je leger. Heb je daarentegen modellen nodig die netjes gerangschikt naast en achter elkaar staan, dan kan het zijn dat je soms meerdere doosjes tegelijk moet aanschaffen. Niets is erger dan er later achterkomen dat je modellen elkaar in de rug steken, of dat je net 1 extra model nodig hebt om de eenheid af te maken. In zo'n geval kan het helpen als je (meer dan) genoeg modellen hebt om de eenheid in 1 keer op te bouwen.

Trouwens, als je al weet dat je meer doosjes nodig hebt en je komt een leuke aanbieding tegen, dan kan het geen kwaad om meteen die ene grote aanschaf te doen.

Punt 3: bruikbaar.

Zie mijn punt 1. O ja, mocht je losse modellen overhouden, dan zijn die wellicht bruikbaar vor een ander spel. Bijv. Elk doosje Perry Napoleonic British komt samen met 4 Riflemen. Deze modellen passen niet in mijn leger, althans niet in de hoeveelheid die ik nu heb. Deze modellen kunnen gebruikt worden voor een Skirmish game.

Punt 4: Size matters.

Elke schaal heeft zijn charme, vanuit esthethiek of speelbaarheid.

Punt 5: Batches.

15 eenheden, 11 Bataljons, 4 Brigades, 1 Divisie. En nu? Laat ik 2 details als voorbeeld nemen. Detail 1: uniformen. In het Britse leger, maar ook in veel andere legers, werden de bataljons van elkaar onderscheidden door kleuren. Er was een gemeenschappelijke kleur voor het leger (rood voor Britten, blauw voor Fransen en Pruisen, wit voor Oostenrijkers en groen voor Russen), en een aparte kleur voor elk bataljon (samen met soms wat andere kleuren of uniform-kenmerken). Detail 2: in zowel mijn 2e als 4e Brigade zat een eenheid Highlanders, met hun karakteristieke kilts.

Kortom, ik kon het leger al splitsen op 1. gelijke bataljons-kleuren; en 2. Highlanders en andere eenheden. Overigens, de 3e Brigade bestond uit het King's German Legion, maar die hadden dezelfde uniformen als de overige non-Highlanders.

Dit liet me nog steeds met een paar groepen van een kleine 100 modellen, maar die zijn weer eenvoudig de verdelen.

O ja, was ik vergeten te melden dat je ook de Command Groups (officier, trommelaar en vaandeldrager) apart kunt schilderen. Deze hebben vaak meer detail en vragen extra aandacht. Dat scheelt ook weer een paar modellen.

Punt 6: Variety is the spice of life.

Zelfs met kleine batches, blijft het toch eentonig om steeds maar rode jasjes te schilderen. Gelukkig heb ik ook nog wat andere projecten liggen. En zelfs dan heb ik nog de ondersteunende troepen. Wat dacht je van 3 eenheden cavalerie en 3 batterijen artillerie.

Nee, het zal nog wel even duren voordat ik die rode jasjes helemaal zat ben.

Punt 7: Be prepared.

Klaarzetten is 1 ding, er elke dag tegenaan kijken een tweede. Als je je eigen hobby-kamer hebt, dan heb je alles bij de hand. Hou wel de deur open, zodat je er toch aan herinnerd wordt. Heb je geen eigen hobby-kamer, zorg er dan voor dat je er op een bepaalde manier aan herinnerd wordt, bijvoorbeeld door een referentie-boek open op de pagina met de kleuren die je gebruikt, of de slag die je na wilt spelen.

Punt 8: Beware the wall.

Heb je jezelf een tijdslimiet gezet waarin alles af moet, bijv voor een toenooi of een herdenkingsdag? Zo niet, schilder in je eigen tempo door.

Punt 9: Break the wall.

Zie punt 7. Je motivatie moet wel blijven. Maar verplicht dagelijks schilderen gaat sommigen wel wat ver. Er over praten op de club dag, een blog bijhouden. Er zijn ook andere manieren om je motivatie te behouden. De reactie van anderen, op de club dag of via de blog, is een prima manier om verder te gaan.

Punt 10:Across the finish line.

Hier heb je naartoe gewerkt. In sommige gevallen maanden, soms jaren, maar uiteindelijk is het zover. Misschien hebben sommige modellen al de tafel gezien en zijn veteranen van vele slagen, vanaf nu kunnen ze met z'n allen de wereld veroveren. (Althans, tot ze van de wereld/tafel af lopen. wink)

Waar sta ik nu? Ik heb 1 Brigade af, ook meteen de grootste, en ben bezig met de tweede. Ik heb nog wel even te gaan. Gelukkig heb ik tijd om te schilderen. Maar er zijn ook andere afleidingen. Ik zal doorgaan en op een dag zal het klaar zijn. Hoe lang dat zal duren? Ik hoop binnen 5 jaar. En als het langer duurt? Dan schilder ik gewoon door. En als het dan uiteindelijk toch af is? hoor ik je zeggen. Dan staat het volgende project alweer klaar. Was ik vergeten te zeggen dat ik ook al bezig ben met mijn tweede Napoleontische leger, mijn 3e Flames of War-leger, mijn 4e Saga-warband... Nee, ik maak maar een grapje. Ja, ik ben bezig met verschillende projecten, zie boven, maar het is ook gezegd dat het werk van een wargamer nooit af is. Er is altijd een volgend project. En elk nieuw project begint weer van voor af aan. Vreemd genoeg vinden we dat helemaal niet erg.

JurjenB
Mark, zet door!

Nog 5 jaar schilderen! Zet 'm op!