Een paar tips van een slome schilder

Zoals voor velen van ons is het ook voor mij lastig om aan het schilderen te blijven. Het echte leven met gezin, drukke banen en andere interesses zorgst voor uit- en soms voor afstel. Hoe blijf je aan de gang terwijl het leven aan je trekt? Ik hou het kort.

1) Wees niet te anbitieus.

Dat Napoleontische leger van zeventwintig brigades in 28mm gaat er gewoon niet komen. Punt.

2) Koop niet te veel. Koop wat je denkt direct te gaan schilderen. Koop het anders niet.

Ik weet dat ik vloek in de wargame-kerk, maar als ik te veel hebt liggen ontmoedigt dat alleen maar. Half-afgemaakte projecten terwijl er allerlei nieuws lonkt zijn een blok aan je been, een rijstebrijberg van oningeloste beloftes.

3) Koop spullen die voor meer spellen bruikbaar zijn (en zorg dat dat ook zo blijft).

Veel modellen zijn behoorlijk universeel. Dat heeft als voordeel dat je ze voor veel spellen kunt inzetten, waarbij je hooguit misschien iets moet bijschilderen voor een legertje of warband. Je hebt dan minder inspanningen in het vooruitzicht voor je iets op tafel kunt zetten. Dat motiveert. Base je figuren daarom op een manier die voor verschillende systemen bruikbaar is, zodat je niet twee keer hetzelfde hoeft te doen. Civilians, monniken en dergelijke zijn vaak tijdperk-/genre-overstijgend, zodat je ze ook voor meer periodes kunt gebruiken.

4) Hou het klein.

Dit is gerelateerd aan 1):  grote legers zijn prachtig, maar kleine warbands zijn vaak beter behapbaar, gevarieerder om te schilderen, beter transporteerbaar en beter bruikbaar voor verschillende systemen. Skirmishgames zijn ook leuk. Als je het lang genoeg volhoudt, heb je misschien genoeg overlap om meer op tafel te zetten en een groter leger te vormen. Tot die tijd kun je spelen met wat je hebt.

5) Werk in batches.

Zelfs als je een groter leger schildert, dan kun je het opdelen in kleine groepjes. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar na achtenveertig malienkolders ben ik het echt zat.

Een alternatief is om een grotere eenheid in stappen te produceren. Doe geen achtenveertig, maar een dozijn malienkolders en laat het van je bui afhangen of je die twaalf figuren verder afmaakt of eerst de andere bijwerkt.

6) Hou het gevarieerd.

Voel je niet bezwaard om tussendoor iets te doen aan een ander model. Ja, het vertraagt misschien het project waar je mee bezig bent, maar uiteindelijk schilder je ook voor de lol en als het te veel op lopendebandwerk gaat lijken, verlies je de motivatie.

7) Zet het klaar.

Al zijn het maar drie modelletjes, een kwast en twee potjes op een krant, zorg dat je meteen kunt gaan schilderen. Als je de tafel moet leegruimen om je hele painting-station uit te stallen, kom je er niet aan toe. Zet op een handige plek iets kleins neer, wat je meteen kunt pakken tussen de bedrijven door.

8) Eis niet te veel van jezelf....

Je kunt niet altijd en overal schilderen en een hele week vrijmaken voor een megaproject staat de realiteit meestal niet toe.

9) ... maar doe wel (bijna) elke dag iets.

Al is het maar een kleurtje op een handvol modellen, zorg dat je regelmatig iets doet zodat er voortgang in blijft zitten, hoe beperkt ook. De geweertjes van drie figuren, de ogen van een enkele, bases plakken op een handvol.

10) Dwing jezelf wel tot afmaken!

Een van de lastigste dingen vind ik altijd het afmaken van een project: basen, vernissen en - O hellevuur! - schildjes. Als er iets is waar ik mezelf wel toe dwing, dan is het dat. Het geeft veel voldoening eindelijk iets af te hebben en het motiveert tot voltooiing van een volgend model, batch of project!

Succes.

Plaatje.jpg

Plaatje: Het wegwerken van de rijstebrijberg.....