Amsterdam6shooters geven demo aan consultants

Maandag 1 oktober waren Eltjo en ik bij Connections Wargame NL. Het is een jaarlijkse conventie voor Nederlanders die simulatiegames gebruiken voor het doordenken van scenario’s en voor training. Kwam ooit voort uit militair-strategische rollenspelsimulaties en Kriegsspiel. De Britse en Amerikaanse moederconventies zijn iets meer militair van aard, hier zitten vooral consultants met interesse in besluitvormingsrollenspellen. Megagames.


Ik hield enigszins gemengde gevoelens. Het onderwerp is interessant, besluitvorming is interessant, hele grote bordspelcampagnes zijn interessant, de mensen die daar waren zijn enthousiastelingen, iemand maakt bijvoorbeeld wargames voor Defensie.
Toch wat teleurgesteld, want de opkomst was niet zo groot, 5 belangstellenden waarvan 3 van het organisatiecomité. De rest, een stuk of 20-30, ging naar een lezing ernaast over megagames.  Terwijl Eltjo een mooie tafel opzette met What a Tanker, ik voor de zekerheid nog de 1hr wargames had meegenomen en ik vooraf nog heel druk bezig ben geweest met een newbie-multiplayer-WO2-set voor co-op besluitvorming. Als dan maar een paar meedoen is dat zonde.

Gezien de achtergrond van de bezoekers is hun grotere belangstelling voor megagames niet zo vreemd. Maar misschien is het een aanzet en alle begin is moeilijk. Ik zou best wat meer contact willen met echte militairen, vooral voor de lol van spelen tegen een echte sergeant/majoor/kolonel, voor de promotie van onze grappige hobby in het algemeen, maar ook een beetje omdat ik me afvraag of sommige van onze hobbyspellen interessant zijn voor command en control-vraagstukken en het uitspelen van scenario’s – Kriegsspiel moderne stijl.

Verder geloof ik dat allerhande dobbelsteen- en kaartmechanismen uit onze wargames als mechanisme interessant zijn voor die serieuze business-games, en dat veel consultants veel te weinig afweten van game design. Vind ik ook interessant, los van het schilderen. Wissel ik graag over van gedachten.

Ik zie wel of we volgend jaar weer een uitnodiging krijgen en er dan naar toe gaan. Grappige ervaring in ieder geval. Aardige mensen ontmoet.