Murphy's Heroes Delft

Subscribe to Murphy's Heroes Delft feed
Website van spellenvereniging Murphy's Heroes
Updated: 17 hours 41 min ago

Speldag 14 juli: Beschaving Koel en Donker, Artefacten Warm met Ijs, Amerika blijft Cool en Robots Bakkeleien in de Zon

July 15, 2018 - 18:54

De zaal was door de indeling geen ramen/ geen bovenlicht, wel ramen / geen bovenlicht en wel ramen/ wel bovenlicht verdeeld in drie zones die behalve verschil in lichtopbrengst ook verschil in temperatuur kregen.

Patrick had zijn vakantie net afgerond en kwam, weer eens met baard, nieuwe spelers corrumperen met zijn Kingdom Death Monster.

Aangezien het spel speelt in de donkere tijden, was het niet meer dan logisch om de donkere (en de koele) tafel te pakken.

En je leert elke keer wat bij. In een keer je insanity level bereiken, betekent dat je daarna niet bang meer bent. Dat is een diepe.

Onze secretaris bracht Fortune and Glory mee. In dit spel (het heeft wel een beetje weg van Eldritch Horror vind ik) bewegen de avonturiers zich over de planeet op zoek naar artefacten.

Cthulhu is hierbij vervangen door de Nazi’s die n jaren 30 stijl (denk aan Indiana Jones en Rocketeer) de aarde afschuimen op zoek naar artefacten die het Derde Rijk kunnen helpen. Zelfs met een Zeppelin!

Uiteraard vindt iedereen dat een slecht idee. Hiermee is een langdurig conflict geboren. Het spel duurde van 1200 tot 1700 uur en toen waren de spelers ongeveer op de helft van de victory points. Is wel een lange zit dus.

Alle spelmaterialen zitten vol met cliché’s uit de pulp verhalen en films. Eigenlijk moeten de figuurtjes wel geschilderd worden. Bernd?

Petra speelde natuurlijk een vrouw. Een Bereisde Roelien aan de kaart te zien (of is het Roelster?).

Afijn landen genoeg om in te verdwalen, en een hoop personages en artefacten.

Die artefacten zijn best smerig gedaan. Je vind ze namelijk in delen en moet ze combineren voor je de punten krijgt. Een soort advertentiespel: The Heart / of Medusa / met Aanhangwagen / en Fietsbel.

Dick, Jan en Derk speelden Sharpe Practice 2.0 in Italie, Napoleontische periode.

Met name Dick en Derk grossieren in eenheden met mooie namen en uniformen, en gevechtswaarde zeer beperkt. Die van Derk (uit Napels) kunnen wel goed opera zingen.

En zoals altijd zagen de figuren er uitstekend uit.

Stom toevallig deden Jos en ik dezelfde regelset maar dan American War of Independence. Zeg maar de eerste Amerikaanse burgeroorlog. Ik had namelijk Loyalisten (Engelse burgers in de Amerikaanse Kolonien die gezagsgetrouw zijn), en Jos de Patriottische terroristen.

Eenheden in de AWI lijst zijn veelal 6, 8 of 10 figuren. De vorige week kwamen we erachter dat de puntenwaardes in de lijst in het Sharpe Regelboek niet kloppen. We hebben ze opnieuw berekend met de Sharpulator. Een rekenvoorschrift waarbij je de opbouw van de punten kunt narekenen. Downloadbaar bij TooFatLardies Blog. Voor onze beide legers betekende dat, dat alle Rebels duurder werden en alle Loyalisten hetzelfde bleven. Voor Jos betekende dat hij het zelfde leger had, maar nu zonder cavalerie, want die kon hij niet meer betalen.

Omdat onze Deployment Points (DP) diagonaal tegenover elkaar lagen, leek het dat we een eind moesten gaan lopen. Ik had echter een Mobile DP gekocht en kon een plekje op Jos zijn flank aanduiden als tweede DP (het bosje in het midden).

Daar joeg ik 3 skirmish eenheden en een kanon doorheen. Die konden per direct het vuur openen op Jos zijn lijn. Mijn lijn troepen waren net op tijd om de charge van de skirmishers en het kanon onmogelijk te maken.

Na enige ronden vuur, waarbij het kanon kartets schoot, brak de militia lijn en stortte Jos zijn leger in.

Uiteindelijk eindigde mijn leger gedeployed, en Jos zijn leger op de vlucht. We hebben weer een hoop geleerd. Mobiele DP’s zijn erg handig. De troepen die ze kunnen neerleggen zijn weliswaar duur, en je moet er nog extra voor betalen, maar de tactische flexibiliteit die het oplevert is groot. Militia van 10 kan flink incasseren en uitdelen, maar als ze breken en door een ander heenlopen geven ze excess shock aan hun maatje.Geen tweede lijn militia achter de eerste zetten.  En Militia kan slechts in formatie komen zonder shock, dus bij enige schade hebben militia lijnen de neiging op te breken. Dat geeft een aardig Command and Control probleem. Cavalerie is niet alleen om mee te vechten, maar ook om mee te dreigen. Mijn eenheid cavalerie maakte charges van Jos zijn Frontiersmen met Tomahawks en een attitude onmogelijk. En een crashing volley (shock telt dubbel) kan erg fors uitwerken. Een leuke pot, en veel geleerd. Jos en ik gaan een serie scenario’s uit het Sharpe AWI scenarioboek spelen.

Aangezien Jos foto’s van zijn leger wilde hebben, smokkel ik er maar even een paar mee. Kun je de details wat beter zien dan op tafelfoto’s.

Voor de liefhebber: als je de foto’s op dit blog lokaal saved (Save Picture As dan krijg je volle resolutie. Zie je de details nog veel beter.

Aardige van rebels is natuurlijk de grote verschillen in veelal burgerkleding in een eenheid. In tegenstelling tot de uniformen van de lijntroepen en Loyalisten.

Voor de officieren (die speltechnisch noodzakelijk zijn om als aparte figuren te hebben) gebruiken we ronde bases. Mooi spul!

Matthijs speelde zijn role play campagne verder. Hij heeft de wind er goed onder. Ik hoop dat Farid even naar het toilet mocht.

Wat me wel opvalt zijn de grote aantallen PC’s op tafel. Staat daar de manual in? Worden er aantekeningen gemaakt?

De wonderlijke kleurcombinatie trok mijn aandacht in de zon.

Mechs and Minions wordt aangeprezen als Roborally meets Descent. De grote mechs gebruiken Minions om taken te verrichten op het speelveld. Ze worden sort of geprogrammeerd met effect kaarten.

Uiteraard waren de beide heren bezig met het schilderen van de speelstukken.

En dat beeindigt een speldagverslag, zonder knutselen en zonder Frits.

Tot volgende week!

Categories: Best Blogs

Speldag 7 juli: Bevoegd gezag onder druk, de Kerk staat pal, Kristal industrie op volle toeren, Patriotten in het nauw en Wreedheid tegen Beschermde Diersoort

July 8, 2018 - 18:30

Voor het gebouw begint langzamerhand het voetgangersgebied met de in ere herstelde gracht vorm te krijgen. In het zonnetje zag dat er al best aardig uit. Nog gebruik makend van de koelte ging de zaal al om 0900 open en waren de eerste spelers om 0915 paraat. Rob en Huib begonnen met het neerleggen van het volgende hoofdstuk in de Imperial Assault campagne (van Fantasy Flight).

Rob speelt deze campagne het Imperium. Dat schijnt meteen tot baddie verheven te zijn. Onbegrijpelijk voor een regiem dat slechts order & prosperity in de galaxy will voor alle burgers.

Al snel kwamen de guerilla’s binnen op Rob’s zijn bevoegd gezag te betwisten.

Helaas zij de figuren van IA echt te klein voor een een op 1 vergelijk met Star Wars Legion. Ik heb met name Prinses Leia geprobeerd (de IA sculpt is veel mooier dan die van SWL) maar het ziet er uit of je een kind laat meespelen vergeleken met de kloeke SWL figuren.

Darth Rob gaf zijn best maar de rebellen trokken aan het langste eind.

Het had iets te maken met de acties van Michel en de Banana Sabre van Huib. Op dat laatste had het Imperium niet gerekend.

Dick en Cees hadden een Dux Britanniarum afspraak. Cees zou een kerk komen opknappen in het dorpje van Dick.

Cees was net uitgepakt toen het plan van Dick werd uitgevoerd door Cees. Dit zorgde voor een kort intensief spel.

De Saksen hadden dus hun dag niet vandaag. Het goede nieuws was dat Cees (altijd goedlachs) die middag kon meespelen met Alchemy Quest.

Dat boardgame (van de gelijknamige kickstarter) was door Petra uitgepakt. Voor een ieder die de Engelstalige versie heeft: gooi het regelboek weg en download de ter beschikking gestelde PDF versie. De vertaling naar het Engels was zo slecht dat zelfs de uitgever besloot een nieuwe versie uit te brengen voor de kickstarter werd uitgeleverd.

In het spel gaan een groepje studenten van het Wizards College hun ontvoerde leraar zoeken. De gekleurde kristallen geven het spel mede de naam. Je kunt ze verdienen en er drankjes van maken.

Het spel is erg Tongue in Cheek. Zo speelde Bianca een student die een bananenschil op zijn hoofd heeft groeien en die met zijn bananenhamer schillen kan lanceren waarover anderen uitglijden.

Cees kwam zijn Dux raid vergeten met appeltaart voor hij aanschoof voor een tweede ronde Quest.

Er zitten een hoop miniaturen bij het spel. De studenten met hun huisdieren. De vijanden en natuurlijk de endboss en de vermiste professor. Omdat ook alle drankjes, bananenschillen, uitglijzeepjes en dergelijke als miniaturen zijn bijgevoegd is het erg mooi schilderbaar.

Frits kwam binnensluipen en slaagde erin te lunchen zonder bewijs.

Jos en ik hadden een American War of Indepence slag gepland met Sharpe Practice 2.0.

Jos zijn opstandelingen kwamen enthousiast de tafel op hollen. Na twee beurten stond zijn hele leger en had ik twee eenheden op tafel.

Beide kanten hadden een mix van regular en militia met twee kleine kanonnen en een eenheid cavalerie.

Mijn Patriotten zagen er stoer uit maar waren bij lange na geen Engelsen. Maar aan de uniformen zou het niet liggen!

Toen uiteindelijk in beurt 4 mijn eenheden waren opgekomen, had Jos al belangrijke posities ingenomen in het gebouw en langs de weg.

Het kostte aardig wat moeite om op tijd te zijn voor het echte gevecht.

En alhoewel ik er in slaagde zijn cavalerie te verslaan, ging het fout toen de linies waren gevormd.

In dit soort shootouts bleek ik kansloos. De eenheden van Jos waren groter en goedkoper dan de mijne.

Het attritie gevecht kon ik niet winnen. Jos won de slag.   Na afloop in de onvermijdelijke discussie kwamen we erachter dat de puntenaantallen in het boek van Shape’s Practice niet kloppen. Met name de militia is te goedkoop. We gaan het volgende week opnieuw proberen met de juiste aantallen. Met de getallen uit het boek koop je nu met militia  25% meer figuren in grotere eenheden, die langer blijven staan dan regulars!

De Verschrikkelijke WW1 campagne zette door (het duurt volgens mij nu al net zo lang als de werkelijke oorlog). Erwin, Jaap en Robin probeerde opnieuw en bij herhaling de trenches te veroveren.

Voor belangstellenden: ze spelen met 20mm plastics en metaal met een van het net gedownloade regelset. Als je mee wilt doen meldt je aan!

Farid en Matthijs hadden een grudge match (For Reign and Ruin regels.). Matthijs had driftig geschilderd aan zijn legertje boselven met geesten en enten.

Zijn geesten zagen er vervaarlijk uit, maar Farid heeft Dark Elves. Die zijn wel wat gewend.

Die 28mm enten zijn voor 15mm figuren best groot.

Farid had vol vertrouwen geinvesteerd in een draak.

Die bracht in de eerste helft zijn punten wel op, maar daarna sneuvelde hij toch. Dat was wel het keerpunt van de slag.

Farid legde nog eens uit dat zijn laatste eenheid boogschutters het best goed had gedaan, maar die toespraak viel een beetje in het water omdat aan de andere kant zijn draak werd versneden tot biefstuk tartaar en draken sate met hete saus. Matthijs had duidelijk gewonnen.

Op een van de tafels zijn Endor gebouwen (van Battle Kiwi)  verschenen voor Star Wars Legion. Die zijn van mij. Verder is het simpel: een ieder die ze wil gebruiken, be my guest, met de uitzondering dat als ik Star Wars Legion speel, ik dan voorrang heb (eerstvolgende op 21 juli). Het grote platform kan uit elkaar. Kijk dus even uit bij het verplaatsen. Er komen ook nog Endor bomen met Ewok platformen erin.

Er werd ook geknutseld. Ed was bezig met zijn Delftenaren voor de slag bij de Ridderzaal.

Hij zit al helemaal in de flow om als Delftenaar Den Haag te gaan plunderen.

Dat leverde veel belangstelling en goede raad op van andere Delftenaren en Rotterdammers. gelukkig is het in miniatuur en in de middeleeuwen.

De dag werd afgesloten met afspraken voor terrasjes cq spelafspraken voor de volgende weken.

Vergeten jullie de Summer Painting Challenge niet?

Tot volgende week!

Categories: Best Blogs

Speldag 30 juni: Indiers in Afrika, Japanners in Birma, Normandiers in Libanon, Zombies in Chicago en Imperials on Ice

July 2, 2018 - 18:43

Met het laatste weekeinde van juni is de zomer flink begonnen. In de zaal merk je dat wel aan de temperatuur, vandaar dat Wink en Maarten plannen hebben om de ventilatoren te gaan ophangen.
In stijl met het weer begaven Evert en ik ons in de woestijn met 15mm Carthagers tegen Indiers in War & Conquest.

Al in het begin sneakte Evert zijn cavalerie op de flank.

In het midden trok mijn centrum van infanterie, boogschutters en olifanten (naar later bleek te snel) op naar het objective. We speelden namelijk om het bezit van het groene stuk vilt op de foto.

Evert zijn cavalerie werd vriendelijk staande gehouden door mijn veldwachters op olifanten.

En in het centrum klapten de blokken van Evert (veteraan, drilled, phalanx: het duurste wat er is) op mijn verbonden wapenen. Olifanten en infanterie samen. Uiteindelijk werd het een dubbeltje op zn kant in het gevecht, maar Evert won. Leuke pot! Jammer dat Indiase bogen hier geen longbow zijn maar normaal.

Hams en Cees gingen bold de jungle in met Bolt Action.

Hans zijn Japanners hadden zelfs tank support, een hele luxe in die tijd.

Voor de rest natuurlijk grote groepen schreeuwende infanterie. Uiteindelijk gaf dat de doorslag.

Rick en Richard trokken veel bekijks met hun kruistochten legers. Rick met Arabieren en Richard met de vaarders.

Legers uit die tijd hebben sowieso kleurrijke uitmonstering. En de zon door de koepel zorgde voor een strijdtoneel dat qua kleur en temperatuur goed paste bij de slag.

Ik vraag me nog steeds af waarom sommige Arabische stammen zwart dragen in de volle zon. Het zal de Cool factor wel zijn.

Richard zijn ridders hadden zich goed bedekt voor de zon.

Zijn voetvolk had meer de strandkleding aan.

Ze speelden vandaag een proefpotje Swordpoint. Natuurlijk met stuurlui aan wal.

Het gevecht was al snel in volle gang.

En wie bang is dat wargamen niet verbroedert wijs ik maar op de volgende foto’s. De pot begon zo.

En eindigde zo. Wargamen verbroedert! Wat Swordpoint betreft zijn ze er nog niet uit.

Gerard was aan het proberen hoe een nieuwe Zombie Survival set werkte. Hierin speel je overlevenden die in gangs tegen elkaar strijden om goodies, terwijl de zombies als een soort algemene nuisance erom heen lopen. Dat kon natuurlijk prima op de Americana tafel.

Hij heeft voor het spel ook autowrakken gemaakt. Deze was wel heel fraai.

Natuurlijk waren er ook rijdende exemplaren voorzien van pantserplaten en wapens.

En Mr Equalizer met het snipergeweer en onbeperkte range deed ook mee.

Achter in de ochtend werden de appeltaart punten ingeruild voor pizza punten. Star Wars Armada!

Farid fungeerde als lokale dealer en leidde enkele oude en nieuwe kapiteins op in het prima spel met veel tactische mogelijkheden.

Reserve pizza punten in voorraad. Voor de verbaasde lezer: dat is de inside naam voor Star Destroyers.

Zelf vind ik dit soort kruisers de leukere modellen. Maar ik speel het spel niet. uiteindelijk werd het Imperium kaltgestellt.

Aan het eind van de middag waren er ijsjes! (In voorraad en later op.)

Als ik zo terug kijk, was alles miniatuur gaming. Dat komt niet vaak voor dat er geen boardgame tussen zit.

De middag werd afgesloten met een Algemene Vergadering waarin Cees als Voorzitter en ondergetekende als Penningmeester werden herkozen.

Prettige vakantie en tot volgende week!

 

 

Categories: Best Blogs

Speldag 23 juni: Hans aan de ketting, Orcs Vol Gas, Uitgebuite Goblins en Peter ziet Wit.

June 25, 2018 - 08:23

Met een aantal vaste bezoekers op vakantie en naar andere evenementen, bleef het relatief stil. Er werden wel nieuwe plannen gesmeed voor de Middeleeuwse Nederlandse dag in September, die georganiseerd wordt onder leden van de facebook groep Dutch Miniature Wargaming. Ed, Alex en Robin gaan iets doen met Den Haag en de 14e eeuw, heb ik me laten vertellen.

Hans nam de duik in Chain of Command en werd door Dick begeleid en uitgedaagd.

Dit keer in 20mm met Old Skool Airfix! Ik heb daar ook heel wat uurtjes mee gespeeld.

Eric en Sander zetten WH40K neer, met een heel eigen draai aan de Orcs.

Toen ze 38000 jaar in de toekomst dit in een museum vonden en de Mech-Dak de baas vertelde dat hij ze wel kon bouwen, moet dat een glorieus moment geweest zijn. En natuurlijk met turbo en veel Dakka-Dakka.

De tegenstander hield het meer bij Power armor en robots.

Wel met de nodige drones en RPV’s natuurlijk.

Petra d’r D&D party drongen een fort binnen omdat daar kennelijk goblins onheus werden bejegend.

De arme luitjes werden onder dwang onder de grond ingezet.

In de vroege morgen staken de avonturiers de rivier over na een uitgebreide conversatie met de troll die eronder woonde en bezig was de brug te herstellen.

Peter was subtiel als altijd en was voorstander van het chargeren  van de boel.

Nadat de alternatieve ingang was gevonden (een geheime gang achter de waterval), kropen onze party leden de pyramide in. Dat had niemand hier verwacht.

Na het afslachten van de nodige Orcs, troffen ze een boot aan onder de grond.

Op de weg terug kwamen de geesten van de Orcs op reprise. Wel lastig dat ze geen deuren nodig hebben.

Natuurlijk fritste Frits zijn Frits, en bepte de rest erop los.

Marcel sculpte de baas van de minions voor het leger van Peter R..

Aangezien mijn tegenstander was uitgevallen met darmongerief ging ik verder met de Stormtroopers.

Hierna nog een laag wit, dan lakken.

En de appeltaart was op voor ik kon fotograferen, tot volgende week!

Categories: Best Blogs